Moneda:

Definitii Termeni Paintball

 

Centura (Harness)
Se prinde pe talie, un gen de centura in care se pot aranja 8 sau mai multe tuburi cu bile de rezerva. De asemenea, la unele modele, exista posibilitatea de a monta si o butelie. In acest caz markerul este legat de butelie printr-un mamba.

Loader

Este un recipient de plastic in care se tin bilele si de obicei gravitatia este forta care il incarca in marker.
De asemenea poti opta pentru un incarcator angrenat electric de un motoras, in cazul in care tragi foarte repede.
- Sa fii atent ca loaderul electric sa fie echipat cu senzor (infrarosu, sunet) care are rolul de a asigura alimentarea markerului cu bile doar cand se trage cu acesta. Astfel se reduce mult si consumul bateriilor.

Racord flexibil - Mamba

Este un record flexibil care face posibil ca butelia sa nu fie montata direct pe marker. Butelia poate fi atasata pe talie, intr-o centura de exemplu. Astfel vei avea o mobilitate mai mare si greutate mai mica care se sprijina direct pe marker.

Squeegee
Sunt multe tipuri de curatatori de teava, rolul lor fiind de a curata interiorul tevii, in cazul in care s-a spart o bila pe teava. Daca nu faci acest lucru, se vor sparge si bilele urmatoare, eventual daca nu se sparg, traiectoria lor nu va mai fi una dreapta.

Teavi

Majoritatea markerelor sunt vandute cu tevi standard care poate fi schimbate. Cand ai de gand sa cumperi o teava tunning, trebuie sa iei in considerare cativa factori.
- Sistemele low-pressure pot utiliza tevi mai lungi.
- Lungimea ofera acuratete, dar diametrul interior al tevii si calibrul bilelor trebuie alese corect.
- Diferite tipuri de materiale iti ofera diferente de greutate, daca vrei mobilitate mai mare alege o teava mai usoara.
- Daca esti un jucator care se misca mult pe teren, esti intre primii care ataca, sa nu optezi pentru tevi mai lungi de 14″ sau 16″ inch. Cele lungi te vor incomoda.

Echipamente de protectie:
Veste - Ofera protectie zonelor cu sensibilitate ridicata, piept, spate. Sunt mai multe tipuri, discrete, pe care le porti sub echipament sau unele tactice cu tot felul de accesorii pe ele.
Protectoare cot, genunchi - Iti protejeaza incheieturile cand faci alunecari, mergi taras sau pur si simplu ai cazut.


Manusile-ofera, de asemenea, protectie buna in cazul loviturilor primite de aproape.


Protectia ochilor
Mastile de protectie paintball nu sunt o optiune, ele sunt obligatorii.
- Constituie cea mai importanta piesa a echipamentului.
- Nu incerca sa economisesti, folosind ochelari de schi, de soare etc.
- Mastiele de paintball sunt concepute sa ofere protectie maxima frontala si din lateral.
- O masca buna este cea care nu se abureste (lentile termale), ofera vizibilitate buna si este comoda.
Sunt disponibile si masti „full cover”.

Cum sa cumperi bile de vopsea?
Sunt capsule de gelatina umplute cu diferiti coloranti alimentari. Gelatina trebuie sa fie destul de tare ca sa poti trage bila afara din marker, dar destul de fragila ca sa se sparga pe tinta. Noile vopsele sunt pe baza de apa, in loc de ulei, astfel se curata mult mai usor.

Prospetimea
- Varsta si umiditatea sunt cei mai mari inamici ai bilelor.
- Pastreaza-le in locatii uscate, intre temperaturi de 15 - 25 grade Celsius.
- Nu utiliza bile deja trase sau murdare. Vor zgaria teava si pot exploda in marker, blocandu-l astfel.

Diametrul - Bilele sunt de calibrul 68. Totusi ele difera de la producator la producator. In general variaza de la 67,5 la 69,5
Trebuie sa iei in considerare cand cumperi bile daca calibrul lor este unul apropiat de diametrul tevii tale.

Culoarea
- Bilele sunt biodegradabile, colorantii folositi sunt non - toxici.

- Culoarea trebuie aleasa in functie de conditiile de joc. Intr-o padure densa ai nevoie de culori deschise cu continut deschis la culoare pentru a vedea mai bine lovitura.

Back bottle - Orificiul de la capatul marker-ului de care se ataseaza butelia.Ballbreak
Bila este compusa din 2 parti: membrana gelatinoasa si vopseaua in sine. Ballbreak se refera la spargerea bilei in loader sau pe teava, un lucru care nu este normal si poate fi foarte neplacut, de exemplu in concursuri.
Ball sinonim Paintball (bile)

 Allen key - Imbus hexagonal

Anti-double-feed
- Piedica pentru bile. Nu permite sa intre mai multe bine pe teava deodata.


Anti-liquid/ExpansionChamber
- Este o camera inchisa intre butelie si marker. Functia lui in primul rand este eliminarea posibilitatii ca Co2-ul in forma lichida sa ajunga in marker. Unele markere, dar in general cele electronice nu prea suporta acest lucru. Mai departe egalizeaza presiunea, astfel fiecare bila va iesi din teava la viteza aproape egala, ajutand acuratetea markerului.


Autofeeder
- Rezervorul montat pe marker din care cad bilele cu cadere libera multumita gravitatiei prin gat in teava markerului. La markerele profesionale, cele de competitie sunt folosite incarcatoare electrice. Au incorporat un motoras cu elice care face posibil alimentarea markerului cu pana la 25 de bile pe secunda. Aceste incarcatoare au si un sistem infrarosu, avand rolul de a sesiza bila, iar in cazul in care este detectat o lipsa el trimite un semnal catre motoras, astfel garanteaza o alimentare continua.


Barrel - Teava marker-ului. Se prinde pe talie, un gen de centura in care se pot aranja 8 sau mai multe tuburi cu bile de rezerva. De asemenea la unele modele exista posibilitatea de a monta si o butelie. In acest caz markerul este legat cu butelia printr-un mamba.

Blow back system - Pistonul dupa fiecare tragere revine in pozitia initiala, datorita presiunii gazului. Markerele cu acest sistem au un consum de gaz mai mare, insa doar aici putem simti momentul tragerii ca la armele reale.

Bolt - In majoritatea cazurilor este vorba despre piesa care impinge bila pe teava si prin care trece si gazul care propulseaza bila afara din teva.

Barrel plug - Dop pentru teava
Dopul este din cauciuc si se introduce in teava markerului, impiedicind astfel iesirea bilelor, in cazul in care tragaciul a fost apasat din greseala. Aceste dopuri se scot doar inaintea inceperii jocului cu cateva secunde. Unele firme folosesc in loc de dop un saculet, avand aceeasi rol. In competitii este obligatorie folosirea acestori dopuri, dar de asemenea este recomandat folosirea lor si in alte situatii, ele avand un rol de siguranta.

Battle pack - Centura

Burst disk - Disc de siguranta pentru suprapresiune. Un disc de cupru care are un rol de siguranta la butelii. Multumita lui daca butelia este supraincarcata, sau presiunea din butelie se ridica peste valoarea maxima admisa(se poate intampla din diferite motive) acel disc se va sparge, gazul se va elibera printr-un orificiu, protejand astfel butelia de o posibila explozie.

Double trigger - Un tragaci special care dubleaza numarul de focuri. Va fi trasa cate o bila atat la apasarea cat si la elibererea tragaciului. In cadrul celor mai multe competii nu este permis folosirea lui.

Elbow - Cot de plastic, care face legatura intre rezervor si marker. Daca dorim sa cumparam, sigur ca exista doar prea mare sau prea mic.

Expansion chamber, expansion system
- Camera de expansiune. Este o camera inchisa intre butelie si marker. Functia lui in primul rand este eliminarea posibilitatii ca Co2-ul in forma lichida sa ajunga in marker. Unele markere, dar in general cele electronice nu prea suporta acest lucru. Mai departe egalizeaza presiunea, astfel fiecare bila va iesi din teava la viteza aproape egala, ajutand acuratetea markerului. Fps, Feet per second. In traducere motamo picioare pe secunda. 1 Feet = 30.48 cm. 300 fps ~ 91 m/s.


Front bottle - La aceste tipuri de markere butelia nu mai vine montata la spatele lui, ci undeva in mijloc si in pozitie verticala.

Goggle - Masca protectoara de paintball, are rolul de a proteja in special ochii, dar toata fata si urechile.

Calibru - Diametrul tevii(interiorul) si a bilei. In cazul bilelor de paintball vorbim despre calibrul 68 = 0,68 inch.

Camo
Din cuvintul englez “camouflage” - prescurtarea cuvintului camuflaj.

Chronograph, Chrony - Cronograf. Aici nu inseamna ceas, ci un dispozitiv cu ajutorul caruia se poate masura viteza bilei.

Double finger trigger - Tragaci lung, foarte sensibil(in majoritatea cazurilor tragaciul actioneaza un microintrerupator)pe care putem apasa cu doua degete frecvent scimbate pentru marirea numarului de focuri.

Grip - Maner

High pressure system (HPS) - Sistem pe aer comprimat. In loc de dioxid de carbon in butelie se comprima aer( 300 bari). Indiferent de clima(temperatura) presiunea nu se modifica, sau se modifica doar foarte putin. Necesita butelie de aer comprimat(difera de buteliile de Co2) si un compresor special. Sistemele pe aer comprimat sunt scumpe dar jocul nu se pote compara cu cele pe baza de Co2.

Hot gun - In competitii marker picat la verificare, adica markerul nu a fost reglat corespunzator si viteza bilei trase depaseste pragul admis. De obicei acest prag este de 300 Fps, dar mai bine 290 Fps.

Loader - Incarcator. Rezervorul montat pe marker din care cad bilele cu cadere libera multumita gravitatiei prin gat in teava markerului. La markerele profesionale, cele de competitie sunt folosite incarcatoare electrice. Au incorporat un motoras cu elice care face posibil alimentarea markerului cu pana la 25 de bile pe secunda. Aceste incarcatoare au si un sistem infrarosu, avand rolul de a sesiza bila, iar in cazul in care este detectat o lipsa el trimite un semnal catre motoras, astfel garanteaza o alimentare continua.

Lube - Lubrication cuvint englezesc. Inseamna ungere. In general se intelege la tratarea markerului cu ulei. Ungerea regulata este foarte benefic pentru protectia pieselor miscatoare din interiorul markerului, cat si a garniturilor, prelungind astfel durata de viata.

Mamba/RemoteLine - Este un record flexibil care face posibil ca butelia sa nu fie montat direct pe marker. Butelia poate fi atasata pe talie, intr-o centura de exemplu.

Paint-Se refera la bilele de paintball(de vopsea).


Paintballs:
Marballizer - Bila cu model de marmura, momentan este considerata una dintre cele mai bune, sau chiar cea mai buna din lume. Este destul de scumpa, ele nu sunt folosite nici la antrenamente(ne referim la echipele mari din lume) doar in competitii. Sa fim foarte atenti la alegerea unei tip de bile, ele nu trebuie sa se sparga in loader sau pe teava si traiectoria bilelor trebuie sa fie una dreapta.

Polar paintballs - Aceste tipuri de bile de vopsea sunt special fabricate pentru anotimpul rece. Unele producatori la dau alta denumire pentru bilele de iarna, iar altii inaintea inceperii sezonului rece schimba formula de vara cu o formula speciala antiinghet, insa fara a mai schimba denumirea. Totusi nu este recomandat expunerea lor la temperaturi joase timp mai indelungat.

Marker - Markator. In general functioneaza pe baza de gaze comprimate, avand rolul de a propulsa bila la distanta si in directia dorita.

Motorloader -sinonim loader

No camo No Camouflage -adica scurtarea cuvintului fara camuflaj. Spre vest in massmedia despre paintball incearcau sa vorbeasca ca si cum ar fi un sport ucigator, millitar. Ca sa nu fie comparat cu militariatul jucatorii nu mai purtau haine de camuflaj sau haine militaresti, in loc de acestea sunt haine sportive si masti de protectie colorate. Sunt competitii unde hainele sportive No camo sunt o regula.

On/off valve
- Valva la capatul buteliei de gaz, are rolul de a limita drumul gazului propulsor. Asa cum spune si numele are un robinet on/off adica de deschidere/inchidere.


O-ring - Garnitura in forma de O. In markere ele sunt folosite in general pentru a garanta etansaneitatea si de a opri scaparile de gaz. Oz-Unitate de masura. Uncie 1 oz = 31,104 g.Bile de vopsea, dar inseamna si sportul in sine. Bilele de vopsea sunt formate dintr-o membrana din gelatina in care este turnata vopseaua(coloranti alimentari) ca urmare ele sunt non-toxice, se dizolva in apa si biodegradabile.

Pin valve - Valva la capatul buteliei de gaz, are rolul de a limita drumul gazului propulsor. Pozitia normala a valvei este ceea inchisa, iar pentru a deschide trebuie actionat cuiul din mijlocul valvei prin impingere. Nu sunt asa de practice cum sunt valvele cu on/off si necesita scimbarea garniturii de etansare destul de des.

Pod - Tub-Cel mai des folosit tub(rezervor) cu o capacitate de 140 de bile.

Power feed
- Face legatura intre marker si loader. Dar cand vorbim despre power feed, trebuie stiut ca bilele cad aproape vertical in marker, iar gazul care este eliminat deranjeaza mai putin bilele in caderea lor in marker.

Pump gun - Marker care trebuie pompat cu mana inaintea fiecarei trageri. Arata bine in filme, dar in paintball este lenta.


Response trigger - Acest sistem este unul pneumatic, cu cat apesi mai mult pe tragaci cu atat numarul de bile trase pe secunda creste. Cu Response Trigger-ul instalat poti folosi markerul tau si foc cu foc dar si ca un fullautomat. Marele avantaj este ca functioneaza fara baterie.

Semi, Semi automatic - Marker semiautomat. Dupa fiecare tragere pistonul revine in pozitia initiala, datorita gazului propulsor si/sau a puterii de impingere a unui arc si putem efectua o noua tragere.

Sight rail - O sina speciala care permite montarea accesoriilor, de exemplu luneta, laser, maner etc. pe partea de sus a markerului.

Single lens - Lentila simpla in mastile de protectie. Ele se aburesc repede. Ca sa evitam acest lucru putem folosi spray-uri antiaburire, insa nu sunt recomandate de catre firmele producatoare, deoarece ele pot afecta lentila.

Thermal lens - Lentila dubla, izolate intre ele in mastile de protectie. Marele lor avantaj este ca nu se aburesc aproape deloc. Pet timp de ploaie sau iarna cand este frig se pot aburi si ele.
Trigger - Tragaci

Valve -Valva


Squeegee - Curatator de teva. Sunt multe tipuri de curatatori de teava, rolul rol fiind de a curata interiorul tevii, in cazul in care s-a spart o bila pe teava. Daca nu facem acest lucru se vor sparge si bilele urmatoare, eventual daca nu se sparg traiectoria lor nu va mai fi una dreapta.

Tank, Bottle
- Butelie de gaz care poate fi montata pe marker si are rolul de a propulsa bila afara din marker. Ele difera dupa: tipul de gaz cu care se umple, dupa volum, daca sunt sau nu sunt reicarcabile etc.

 

MAI REVENIM SI CU ALTE DEFINII IN CURAND!

Categorii Produse

Ultimele articole

Terran Paintball
-Proprietar- 

SC TERRAN SPORTS SRL
Nr.Reg.Com.: J02/161/2008   
C.U.I.: RO 23156514
Sediu: ARAD, Str. I.L.Caragiale, nr.22, 310084
Punct de lucru/DEPOZIT: ARAD, Calea Bodrogului Nr.2-10 (Incinta TITUS SRL)
Telefon: +40740.099.593,  +40726.18.22.13
Fax: +4-0257.28.28.29
Email: office[at]terranpaintball.ro, terran.paintball[at]gmail.com
Skype: terran.sports

Newsletter

Inscrie-te la newsletter-ul terran paintball!


ANPC-Sol Litigii

ANPC-Sol Online