Moneda:

Cota TVA 5% pentru Paintball


TVA 5% pentru paintball

Incepand cu data de 01 Noiembrie 2018 terenurile de paintball platesc 5% TVA la facturare, care inseamna un mare avantaj cat si mai mult castig pe partea operatorilor de paintball care sunt platitori de TVA, dar si pentru cei ne-platitori, in cazul in care doresc sa treaca la acest mod de taxare.


Ca si platitor de TVA, TVA-ul de 19% din cumpararea de echipamente si bile de paintball se poate deduce, asta inseamna ca efortul financiar ce tine de echipamente si bile de paintball vor scadea considerabil, iar la facturare platesti mai putine taxe.Aceste lucruri sunt valabile DOAR DACA esti platitor de TVA, sau vei trece la platitor de TVA, si indeplinesti in acelasi timp urmatoarele conditii:
1.Daca esti o unitate sportive clasificata cu CAEN 9311 si 9313;
2.Daca taxezi pentru (si ai activat Cod CAEN) activitati recreative incadrate in cod CAEN 9321 si 9329, precum: bâlciuri, parcuri de distractii si alte activitati recreative. 


CODURI CAEN RECOMANDATE PENTRU PAINTBALL (click)


Articol complet, preluat de pe: https://www.verificaretva.ro/articole/cota-TVA-pentru-turism-si-activitati-conexe.aspx


Se modifica cota de TVA pentru turism si activitati conexe

Pentru a facilita accesul populatiei la servicii de turism si a scadea evaziunea fiscala, Guvernul a aprobat in sedinta, la inceputul lunii octombrie, modificarea cotei de TVA (taxa pe valoare adaugata) pentru turism si activitati conexe acestuia.

Concret, începând cu 1 noiembrie 2018, cota de TVA se reduce de la 9%, cat este in prezent, la 5% pentru o serie de servicii care se desfasoara in domeniul ospitalitatii.
Astfel, de la 1 noiembrie 2018, 5% va fi cea mai mica clasa de aplicare TVA pentru domeniul turismului în Romania.

 

TVA 5% servicii turistice

Domenii de activitate pentru care cota TVA se reduce de la 9% la 5% incepand cu 1 noiembrie 2018

Au fost incluse activitati si operatiuni de baza dar si domenii conexe care ar duce la dezvoltarea acestei ramuri importante a economiei nationale.

Astfel, cota taxei pe valoare adaugata va scadea la 5% pentru:
• Cazarea in structuri hoteliere, unitati de primire similare si o noutate, inclusiv terenurile inchiriate pentru camping;
• Produsele alimentare servite in unitati de alimentatie publica, in restaurante si prin servicii de catering, fara a include alcoolul (cu exceptia berii);
• Utilizarea facilitatilor sportive pentru agrement, activitatile recreative in parcuri de distractie si accesul in muzee sau edificii culturale similare.


Domenii noi care au fost cuprinse in Ordonanta de Urgenta privind reducerea taxei pe valoare adaugata (TVA) la 5%

Cu scopul de a incuraja consumul intern si colectarea de taxe la buget, Guvernul a luat masuri de reducere a taxarii in domeniul turismului. Structurile de cazare si domeniul alimentatiei publice au beneficiat de-a lungul timpului de un nivel special al taxei pe valoare adaugata de 9%, cota care urmeaza a se modifica la inceputul lunii urmatoare.

Incepand cu 1 noiembrie 2018, in categoria serviciilor conexe de turism sunt incluse noi activitati recreative, a caror cota de TVA va fi, bineinteles 5%:
• Utilizarea facilitatilor sportive clasificate CAEN 9311 si 9313;
• Taxele de intrare pentru activitati conexe turismului precum castele, muzee, monumente, situri arhitecturale, gradini zoologice;
• Taxele de intrare la activitati recreative incadrate în cod CAEN 9321 si 9329, precum: balciuri, parcuri de distractii si alte activitati recreative.

Argumentul Guvernului pentru modificarea cotei de TVA de la 9% la 5% începând cu 1 noiembrie 2018

Guvernul argumenteaza introducerea unei taxe pe valoare adaugata de 5% in domeniul turismului si al activitatilor conexe printr-o mai larga accesibilitate a populatiei catre activitatile de acest tip. Un scop primar in scaderea TVA in domeniul turismului este cel de a incuraja antreprenorii in domeniu sa plateasca taxele si sa iasa din zona de gri/negru, crescând astfel colectarea la buget.

Un alt punct de vedere este ca prin cresterea turismului pe orizontala se vor dezvolta alte industrii pe verticala, imbunatatind starea economiei locale in zonele turistice.


Un paradox al modificarii de TVA de la 9% la 5%, incepand cu 1 noiembrie 2018

Scaderea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 9% la 5% se aplica strict in domeniul turismului, nu si in cel al alimentatiei publice in general.
Astfel, vor exista doua niveluri de taxare pentru produsele culinare. Pe de o parte restaurantele, localurile cu puncte de deservire in general si firmele de catering vor factura 5% TVA, incepând cu 1 noiembrie 2018. Pe de alta parte, firmele cu livrare la domiciliu, care pot furniza aceleasi produse catre populatie, dar fara sa aiba mese sau locuri de deservire, vor ramâne la TVA 9%. Spre exemplu, aceeasi pizza va fi mai ieftina daca este consumata in restaurant, decât daca este comandata cu livrare.


Prin reducerea cotei de TVA in turism se reduce costul vacantelor pentru populatie

In mod normal, modificarea TVA de la 9% la 5% pentru servicii turistice si conexe, ar trebui sa scada costul vacantelor locale. O problema aparte o ridica vacantele pentru care s-a achitat avans cu TVA 9%, restul de plata urmand a fi taxat cu 5%. Astfel, vor fi turisti care vor plati pentru aceeasi vacanta preturi finale diferite.

 

 

Ultimele articole

Categorii Produse

Ultimele articole

Terran Paintball
-Proprietar- 

SC TERRAN SPORTS SRL
Nr.Reg.Com.: J02/161/2008   
C.U.I.: RO 23156514
Sediu: ARAD, Str. I.L.Caragiale, nr.22, 310084
Telefon: +40740.099.593,  +40726.18.22.13
Fax: +4-0257.28.28.29
Email: office[at]terranpaintball.ro, terran.paintball[at]gmail.com
Skype: terran.sports

Newsletter

Inscrie-te la newsletter-ul terran paintball!