Moneda:

Clasificare arme - Politia Romana

Arme Paintball [Dispozitive / marcatoare de paintball] - Legislatie

Dispozitivele (armele) de paintball si replicile de airsoft sunt pe ultimele pozitii din categoria E in Legea Nr.117 din 15.06.2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor.

LINK: https://www.politiaromana.ro/ro/stiri-si-media/comunicate/ce-trebuie-sa-stim-despre-arme
 

CAPITOLUL I
Dispozitii generale

Art 2 (3) Arme si munitii neletale - armele si munitiile destinate pentru un scop utilitar sau pentru agrement ori autoaparare, confectionate astfel incât, prin utilizarea lor, sa nu se cauzeze moartea persoanelor; sunt asimilate acestei categorii si armele vechi.

III. Clasificarea armelor din punct de vedere al destinatiei

7. Arme si dispozitive de agrement - arme si dispozitive neletale, construite pe principii asemanatoare armelor care nu folosesc munitii, ce arunca proiectile nemetalice si sunt destinate a fi folosite atât in scop recreativ, cât si in cadrul competitiilor sportive; sunt incluse in aceasta categorie si arcurile;

8. Replici de arme tip airsoft replici dupa arme si dispozitive militare reale, la scara 1/1, cu mecanism electric, mecanic sau pe baza de gaz neiritant, construite pe principii asemanatoare armelor, care nu folosesc munitii, ce arunca proiectile nemetalice

9. Dispozitive paintball - dispozitive neletale cu mecanism pe bază de gaz sau mecanic, care arunca proiectile sferice nemetalice umplute cu vopsea;


IV. Clasificarea armelor din punct de vedere constructiv

1. Arme cu aer comprimat sau gaze sub presiune - arme care, pentru aruncarea proiectilului, folosesc forta de expansiune a aerului comprimat sau a gazelor sub presiune aflate intr-o butelie recipient;
 

Aspecte generale privind regimul armelor

Art. 4 4) Armele si dispozitivele neletale din categoria E din anexa pot fi detinute si, dupa caz, purtate si folosite de catre persoanele fizice si juridice, fara indeplinirea procedurilor de inregistrare sau autorizare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

Art. 57. (10) Armele si dispozitivele neletale prevazute in categoria E din anexa pot fi procurate in România de orice persoana care a implinit vârsta de 18 ani.

Legea nu face referire la vârsta minima de la care un individ poate juca paintball/airsoft. Obligatia magazinelor care vând produse paintball/airsoft este de a verifica daca vârsta cumparatorului este de minim 18 ani asa cum prevede legea.

 

Pastrarea armelor neletale

Art. 61. – Posesorii armelor neletale din categoriile D si E din anexa au obligatia sa ia toate masurile necesare pentru pastrarea armelor la domiciliu, resedinta sau, dupa caz, la locul de rezidenta, astfel incât sa nu permita accesul persoanelor neautorizate la acestea si sa nu existe pericol de vatamare corporala accidentala.

 

Uzul de arma neletala

(2) Armele neletale prevazute in categoriile C - E din anexa, destinate colectiei, pot fi folosite in conditiile prevazute la art. 27.

(3) Folosirea armelor neletale in poligoanele autorizate se poate face numai in conditiile stabilite prin regulamentele de ordine interioara ale acestora.

 

Utilizarea / Desfasurarea de activitati sportive Airsoft/Paintball in spatii publice/paduri

ART. 93
        Desfasurarea unor activitati sportive sau de agrement pe domeniul public, ce implica portul si folosirea replicilor de arme tip airsoft sau a dispozitivelor paintball, este permisa numai in urmatoarele conditii:
    a) exista acordul autoritatii publice locale cu privire la desfasurarea activitatii, daca activitatea se desfasoara pe proprietatea publica sau privata a acesteia;
    b) locul sau traseul de desfasurare a activitatii nu este frecvent circulat de populatie;
    c) perimetrul de tragere sa fie semnalizat cu bannere sau placute de semnalizare amplasate in locuri vizibile, avand inscriptia "ATENTIE - PERICOL DE ACCIDENTARE - ACTIVITATI DE TIP AIRSOFT/PAINTBALL";
    d) persoana responsabila cu organizarea activitatii sa notifice in prealabil unitatea de politie competenta teritorial cu privire la data, locul si intervalul orar in care va avea loc activitatea, precum si numarul estimativ al persoanelor participante;
    e) persoanele participante sunt dotate cu echipamente de protectie individuala.
 


Contraventii

Art. 129. – Sunt considerate contraventii urmatoarele fapte:

32. Portul, folosirea si transportul armelor neletale utilitare si de agrement fara respectarea conditiilor prevazute la art. 65;

 

Sanctiuni

D) cu amenda de la 2.001 lei la 5.000 lei, cele prevazute la pct. 11-13, 16-19, 25, 27, 30-32, 41 si 50;

C) confiscarea armelor sau, dupa caz, a munitiilor prevazute la pct. 3, 8, 20, 25 si 30–33;

 

Nota1: (Utilizarea de catre minori)
Spre deosebire de alte tari legea nu ne spune nimic despre practicarea paintball-ului/airsoftului de catre minori, de puterea maxima a replicii, de obligatia inscrierii intr-un club, obtinerea unui permis sau de capatul portocaliu al tevii.


Nota2: (Portul si transportul)

Art 65

(4) Armele sau dispozitivele neletale destinate agrementului si tirului sportiv pot fi folosite in spatii delimitate care nu sunt accesibile publicului sau in spatii special amenajate sau semnalizate, in astfel de conditii incât sa nu puna in pericol integritatea corporala sau viata persoanelor.

(5) Sunt interzise portul si folosirea armelor sau dispozitivelor neletale prevazute la alin. (4) in locuri publice.

(6) Armele sau dispozitivele neletale prevazute la alin. (1)–(4) pot fi transportate de la domiciliul, resedinta sau, dupa caz, locul de rezidenta al detinatorului la locul unde urmeaza sa se desfasoare activitatile pentru care sunt destinate, numai daca acestea sunt tinute in husa, bagaj ori ambalaj si nu sunt incarcate cu munitie.

Nota3: (Legat de Replicile Airsoft si Dispozitivele de paintball care ar putea fi folosite si pentru AutoAparare)

III. Clasificarea armelor din punct de vedere al destinatiei
3. Arme de autoaparare - arme neletale scurte, special confectionate pentru a imprastia gaze nocive, iritante, de neutralizare si proiectile din cauciuc, in scop de autoaparare;

OBSERVATIE: Replicile de Airsoft si/sau Dispozitivele de paintball NU pot fi folosite pentru autoaparare, fiindca NU au o clasificare legala in aceasta categorie (noi nu o putem face. Autoritatile o pot face doar). Ele NU sunt facute "in scop de autoaparare", dar ar putea fi folosite pentru "autoaparare".
In majoritatea tarilor din lume si din Europa "Armele" de tip Home Defence [cal50: Umarex HDR50 Revolver, HDP50 Pistol, Cal.68: HDS68 ShotGun, SG-68 ShotGun, PG7], sau T4E-Training for Engagement [Cal.43 PPQ, TPM1 sau S&P9] sunt in aceeasi categorie cu Replicile de Airsoft si Dispozitivele de paintball fiindca nu sunt facute pentru a vatama persoana, prin urmare se supun acelorasi Legi/Norme de utilizare*.

*Chiar in conditiile in care "munitiile" pot fi din: plastic, vopsea, praf de calc, praf iritant/piper, cauciuc, teflon, silicon (dar NEmetalic).

OBS. PERSONALA: In SUA, si in alte tari, armele de tip T4E sau HomeDefense sunt incadrate ca si LESS-LETHAL. Iar pentru aceasta nu exista legislatie in Romania in  mod specific.


NOTA4: (Viteza proiectilului)

Categoria C - Arme supuse autorizarii
1. Armele scurte (pistol sau revolver) confectionate special pentru a arunca proiectile din cauciuc, precum si munitia corespunzatoare.
2. Armele scurte sau lungi (cu aer comprimat) care pentru aruncarea proiectilului folosesc forta de expansiune a aerului comprimat sau a gazelor sub presiune aflate într-un recipient si care dezvolta o viteza a proiectilului mai mare de 220 m/s.
3. Armele scurte sau lungi (cu aer
comprimat) care pentru aruncarea proiectilului metalic folosesc forta de expansiune a aerului comprimat sau a gazelor sub presiune aflate într-un recipient si care nu dezvolta o viteza a proiectilului mai mare de 220 m/s.

Dispozitivele de paintball / Replicile de Airsoft SUNT toate SUB aceasta limita, iar constructive nu permit modificari care sa ajunga la/treaca peste 219m/s.

OBS1: VITEZA LA IESIREA PE TEAVA
Viteza Replicile de airsoft: 80m/s - 180m/s
Viteza Dispozitivelor de paintball: 70m/s - 120m/s.... Viteza legala pentru joc NU trebuie sa DEPASEASCA 99m/s.
Viteza Umarex HDR50/HDP50 7.5J: pana in 110m/s (fixa.Nu are reglaj)
Viteza Umarex HDR50/HDP50 11J: pana in 135m/s (fixa.Nu are reglaj)
Viteza Umarex HDS68 7.5: pana in 65m/s (fixa.Nu are reglaj)
Viteza Umarex HDS 68 16J: pana in 100m/s (fixa.Nu are reglaj)
Viteza Walther T4E .43 PPQ: pana in 100m/s (fixa.Nu are reglaj)
Viteza Umarex T4E TPM1 / Smith&Wesson M&P9 .43: pana in  110m/s (fixa.Nu are reglaj)


OBS2: NU SE SPECIFICA NICI UNDE FORTA / JOULE-II!! Doar viteza. Iar dpdv al vitezei nu depasesc limita specificata.

[Formula] JOULE = ((viteza [m/s] x viteza [m/s]) x greutate [kg]) / 2


OBSERVATIE PERSONALA: Legislatia din Romania nu este cea mai completa, si are unele "ferestre". Important este a respectam legea, chiar si daca in unele privinte este neclara (sau nu foarte specifica), sa NU abuzam de aceste "ferestre" - care orice lege, pana la urma, poate sa le aibe... Nici foarte specifica nu poate fi, ca atunci s-ar ajunge la o supra-reglementare (=birocratie inutila, lege abuziva sau fara nici o concordanta practica)
Fiindca, in anumite contexte orice obiect casnic, de gradinarit sau recreativ poate deveni o arma (alba) daca este folosita in alte scopuri (aparare, vatamare, etc.), NU INCURAJAM sa faceti dintr-un obiect casnic, de gradinarit sau recreativ o arma.



https://politiaromana.ro/ro/structura-politiei-romane/unitati-centrale/directia-arme-explozivi-si-substante-periculoase/serviciul-arme





Link document: https://politiaromana.ro/files/pages_files/clasificare_arme_site.pdf


CLASIFICARE ARME


I. Arme si munitii interzise
Categoria A
1. Instrumentele si lansatoarele militare cu efect exploziv sau incendiar,precum si munitia corespunzatoare.
2. Armele de foc automate, precum si munitia corespunzatoare.
3. Armele de foc camuflate sub forma unui alt obiect
4. Munitiile cu proiectile perforante, explozive sau incendiare, la fel ca si proiectilele pentru aceste munitii.
5 Munitiile pentru pistolete si revolvere cu proiectile expansive, ca si aceste proiectile, mai putin în ceea ce priveste armele de vânatoare sau de tir cu tinta, pentru persoanele care au dreptul de a folosi aceste arme.
6. Armele care prezinta caracteristicile tehnice ale armelor letale sau, dupa caz, ale armelor neletale, dar care nu se regasesc în anexa Legii.


II. Arme si munitii letale supuse autorizarii
Categoria B
1. Armele de foc scurte, semiautomate sau cu repetitie (pistoale sau revolvere), cu percutie centrala, precum si munitia corespunzatoare.
2. Armele de foc lungi semiautomate ale caror încarcatoare si camere contin mai mult de 3 cartuse, precum si munitia corespunzatoare.
3. Armele de foc lungi semiautomate ale caror încarcatoare si camere ale cartusului nu pot tine mai mult de 3 cartuse, la care mecanismul încarcatorului este mobil sau pentru care nu exista garantia ca nu pot fi transformate cu ajutorul unui utilaj obisnuit într-o alta arma ale carei încarcator si camera a cartusului pot tine mai mult de 3 cartuse, precum si munitia corespunzatoare.
4. Armele de foc lungi cu repetitie si semiautomate cu teava lisa, care nu depaseste 60 cm, precum si munitia corespunzatoare.
5. Armele de foc lungi semiautomate care au aparenta unei arme de foc automate, precum si munitia corespunzatoare
6. Armele de foc scurte, cu o singura lovitura, cu percutie centrala, precum ?i munitia corespunzatoare
7. Armele de foc scurte, cu o singura lovitura, cu percutie pe rama, cu o lungime totala sub 28 cm, precum si munitia corespunzatoare
8. Armele de foc scurte semiautomate sau cu repetitie, cu percutie pe rama, precum si munitia corespunzatoare
9. Armele de foc lungi, cu o singura lovitura, cu percutie pe rama, precum si munitia corespunzatoare.
10. Armele de foc lungi cu repetitie, altele decât cele mentionate la pct. 10, precum si munitia corespunzatoare.
11.Armele de foc lungi cu teava ghintuita, cu o singura lovitura, cu percutie
centrala, precum si munitia corespunzatoare.
12.Armele de foc lungi semiautomate, altele decât cele mentionate la pct. 8 - 11, precum si munitia corespunzatoare.
13. Armele de foc scurte, cu o singura lovitura, cu percutie pe rama, de o lungime totala mai mare sau egala cu 28 cm, precum si munitia corespunzatoare.
14. Armele de foc lungi cu teava lisa, cu o singura lovitura, precum si munitia corespunzatoare.


III. Arme si munitii neletale
Categoria C - Arme supuse autorizarii
1. Armele scurte (pistol sau revolver) confectionate special pentru a arunca proiectile din cauciuc, precum si munitia corespunzatoare.
2. Armele scurte sau lungi (cu aer comprimat) care pentru aruncarea proiectilului folosesc forta de expansiune a aerului comprimat sau a gazelor sub presiune aflate într-un recipient si care dezvolta o viteza a proiectilului mai mare de 220 m/s.
3. Armele scurte sau lungi (cu aer
comprimat) care pentru aruncarea proiectilului metalic folosesc forta de expansiune a aerului comprimat sau a gazelor sub presiune aflate într-un recipient si care nu dezvolta o viteza a| proiectilului mai mare de 220 m/s.
4. Armele scurte (pistol sau revolver confectionate special pentru a produce zgomot sau pentru a împrastia gaze nocive, iritante sau de neutralizare, precum si munitia corespunzatoare


Categoria D - Arme supuse notificarii
1. Armele cu tranchilizante
2. Pistoalele de semnalizare, precum si munitia corespunzatoare
3.Pistoalele de start folosite în competitiile sportive, precum si munitia corespunzatoare.
4. Armele de panoplie, precum si munitia corespunzatoare.
5. Armele de recuzita, precum si munitia corespunzatoare.
6. Arbaletele, precum si proiectilele corespunzatoare.
7. Armele vechi, precum si munitia corespunzatoare.


Categoria E - Alte categorii de arme si dispozitive neletale
1. Armele cu destinatie industriala, precum si munitia corespunzatoare.
2. Armele de asomare, precum si munitia corespunzatoare.
3.Harpoanele destinate pescuitului, precum si munitia/proiectilele corespunzatoare.
4. Arcurile destinate tirului sportiv, precum si proiectilele corespunzatoare.
5. Replicile de arme tip airsoft.
6. Dispozitivele paintball.


 







 

 

Ultimele articole

Categorii Produse

Ultimele articole

Terran Paintball
-Proprietar- 

SC TERRAN SPORTS SRL
Nr.Reg.Com.: J02/161/2008   
C.U.I.: RO 23156514
Sediu: ARAD, Str. I.L.Caragiale, nr.22, 310084
Punct de lucru/DEPOZIT: ARAD, Calea Bodrogului Nr.2-10 (Incinta TITUS SRL)
Telefon: +40740.099.593,  +40726.18.22.13
Fax: +4-0257.28.28.29
Email: office[at]terranpaintball.ro, terran.paintball[at]gmail.com
Skype: terran.sports

Newsletter

Inscrie-te la newsletter-ul terran paintball!


ANPC-Sol Litigii

ANPC-Sol Online